Orzeszki
Te małe kruche ciasteczka, kształtem przypominające orzeszki są przepyszne zarówno same w sobie jak i z nadzieniem. Te świąteczne ciasteczka (choć w sumie, dlaczego nie jeść ich cały rok? 🙂 ) smakują w zasadzie w każdej postaci. Krem kajmakowy, czekoladowy czy orzechowy będą idealnym uzupełnieniem tych kruchych skorupek.
Opiekacz do orzeszków kupisz np. tutaj.
Film krok po kroku znajdziesz na dole wpisu.
Orzeszki – składniki:
- 400 g mąki pszennej tortowej
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 2 jajka
- 220 g miękkiego masła
- 80 g cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Ciasto możesz przygotować na dwa sposoby: używając robota kuchennego z końcówką do ucierania ciasta lub zagniatając ciasto ręcznie na blacie kuchennym.
Wszystkie składniki należy ze sobą połączyć uzyskując gładką masę.
Ciasto owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na około godzinę w celu schłodzenia.
Po tym czasie wyjąć, odrywać małe kawałki i formować kulki wielkości orzecha laskowego. Wkładać do rozgrzanego opiekacza i piec kilka minut do zrumienienia.
Orzeszki wystudzić a następnie nadziewać kremem lub podawać posypane cukrem pudrem.
Smacznego!
Wpis zawiera linki afiliacyjne do programu Allegro polecam – kupując bezpośrednio poprzez link zamieszczony na stronie wspierasz działanie mojego bloga za co bardzo Ci dziękuję.
Jeśli chcesz być na bieżąco ze wszystkimi nowościami zachęcam Cię do śledzenia mojego profilu na Instagramie.
Wypróbuj także pyszne ciasteczka korzenne.
2 komentarze
Kamila
A krem do orzeszków???
pszczółka robotnica
Przepis pojawi się niebawem. Można też nadziać zwykłym kajmakiem z puszki 😉 często tak robię.