Mazurek z bezą
Mazurek z bezą albo po prostu kruche ciasto z bakaliami i słodką bezową pianką na wierzchu – bo kto powiedział, że to cisto można jeść tylko na Wielkanoc? Śmiało możecie je zaserwować do kawki o każdej innej porze roku.
Mazurek z bezą
Składniki – blaszka o wymiarach 25 x 30 cm
- 250 g mąki
- 150 g zimnego masła
- 50 g cukru pudru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 jajka (oddzielnie białka i żółtka)
- 150 g cukru
- szklanka dowolnych bakalii (morele, rodzynki, orzechy, daktyle, migdały itd.)
- duża garść płatków migdałowych
- pół słoiczka powideł śliwkowych
Masło posiekaj z mąką, proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodaj żółtka i zagnieść ciasto. Możesz również wstępnie wyrobić ciasto przy użyciu robota planetarnego.
Wylep ciastem blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Nakłuj widelcem i piecz około 15 minut w temperaturze 180 stopni na złoty kolor.
Pod koniec pieczenia spodu zacznij ubijać białka. Następnie stopniowo łyżka po łyżce dodawaj cukier aż każda kolejna partia się rozpuści.
Podpieczony spód posmaruj powidłami a następnie wysyp posiekane bakalie i wyłóż ubitą bezę. Posyp płatkami migdałowymi i piecz jeszcze około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.
Wypróbuj inne propozycje z mojego bloga z kategorii CIASTA.
Jeśli chcesz mnie bliżej poznać zapraszam Cię na mój profil na Instagramie, gdzie codziennie dzielę się kulinarnymi inspiracjami i nie tylko 😉 Do zobaczenia!