Mazurek Wielkanocny
Mazurek wielkanocny to nie tylko smaczne ciasto! Za pomocą bakalii, ciasteczek czy ozdób cukierniczych możesz wyczarować piękny obraz, który niewątpliwie będzie stanowić niepowtarzalną ozdobę stołu. Ogranicz Cię tutaj tylko Twoja wyobraźnia.
Mazurek wielkanocny
- 250 g mąki pszennej
- 50 g cukru pudru
- 150 g zimnego masła
- 3 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Z podanych składników zagnieść ciasto. Możesz użyć robota planetarnego (mój model – kliknij tutaj) lub posiekać masło z mąką, cukrem i proszkiem do pieczenia na drobną kruszonkę, następnie dodać żółtka i szybko zagnieść gładkie ciasto.
Formę o wymiarach około 25×30 cm wyłóż papierem do pieczenia, następnie wylep formę ciastem. Na brzegach możesz wyłożyć więcej ciasta formując coś na kształt ramki dla swojego mazurka.
Podziurkować ciasto widelcem a następnie wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 20 minut do zrumienienia.
Dekorować według własnego uznania na przykład masą kajmakową, ciasteczkami, bakaliami czy ozdobami cukierniczymi.
Smacznego!
UWAGA!
Jeśli masz mniejszą formę i zostanie Ci trochę ciasta możesz je wykorzystać i upiec kruche babeczki (patrz zdjęcie poniżej).
Wypróbuj moje pozostałe propozycja na wielkanocne potrawy.
Wpis zawiera linki afiliacyjne do programu Allegro Polecam – kupując bezpośrednio poprzez link wspierasz działanie mojej strony za co bardzo Ci dziękuję. Dzięki Twojemu wsparciu mogę się rozwijać i tworzyć dla Ciebie nowe przepisy.
Jeśli chcesz mnie bliżej poznać zapraszam Cię na mój profil na Instagramie, gdzie codziennie dzielę się kulinarnymi inspiracjami i nie tylko 😉 Do zobaczenia!