krokiety z kapustą i grzybami
Wigilia i Boże Narodzenie,  Dania główne

Krokiety z kapustą i grzybami

Krokiety z kapustą i grzybami to kolejny obowiązkowy punkt na naszym stole podczas świąt. Śmiało możecie przygotować je wcześniej i zamrozić, a później po rozmrożeniu podgrzać w piekarniku. Takie przepisy lubię najbardziej. Praca rozkłada się w czasie i w rezultacie wcale nie odczuwamy takiej gorączki w samą Wigilię. 😉 Mam nadzieję, że wypróbujesz. Śmiało możesz je przygotować z samą kapustą lub na przykład z pieczarkami. Będą równie smaczne.

UWAGA!
Przepis zawiera grzyby leśne. Dzieci do 12 roku życia nie powinny ich spożywać – pamiętaj o tym!

Przepis krok po kroku znajdziesz również w relacjach wyróżnionych na moim profilu na Instagramie w zakładce Krokiety.

Krokiety z kapustą i grzybami

  • Grzyby przepłukać, zalać wrzątkiem, gotować około 30 minut.
  • Kapustę zalać wodą (jeśli jest mocno kwaśna wcześniej wypłukać pod bieżącą wodą).
  • Dodać liść laurowy i ziele angielskie, gotować do miękkości.
  • Grzyby odcedzić, wystudzić, drobno posiekać.
  • Kapustę mocno odcedzić z wody, wyjąć ziele i liść, posiekać.
  • Cebulkę drobno posiekać i zeszklić na maśle.
  • Farsz wymieszać, doprawić solą i pieprzem do smaku.
  • Usmażyć naleśniki, odlać 2-3 chochle ciasta. Przepis na pyszne naleśniki – idealne do zawijania znajdziesz na blogu we wpisie – Naleśniki.
  • Nakładać farsz na naleśniki, zawijać, obtoczyć w cieście naleśnikowym a następnie w bułce tartej.
  • Smażyć najlepiej na złoty kolor z każdej strony.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *