Krokiety z kapustą i grzybami
Krokiety z kapustą i grzybami to kolejny obowiązkowy punkt na naszym stole podczas świąt. Śmiało możecie przygotować je wcześniej i zamrozić, a później po rozmrożeniu podgrzać w piekarniku. Takie przepisy lubię najbardziej. Praca rozkłada się w czasie i w rezultacie wcale nie odczuwamy takiej gorączki w samą Wigilię. 😉 Mam nadzieję, że wypróbujesz. Śmiało możesz je przygotować z samą kapustą lub na przykład z pieczarkami. Będą równie smaczne.
UWAGA!
Przepis zawiera grzyby leśne. Dzieci do 12 roku życia nie powinny ich spożywać – pamiętaj o tym!
Przepis krok po kroku znajdziesz również w relacjach wyróżnionych na moim profilu na Instagramie w zakładce Krokiety.
Krokiety z kapustą i grzybami
- Grzyby przepłukać, zalać wrzątkiem, gotować około 30 minut.
- Kapustę zalać wodą (jeśli jest mocno kwaśna wcześniej wypłukać pod bieżącą wodą).
- Dodać liść laurowy i ziele angielskie, gotować do miękkości.
- Grzyby odcedzić, wystudzić, drobno posiekać.
- Kapustę mocno odcedzić z wody, wyjąć ziele i liść, posiekać.
- Cebulkę drobno posiekać i zeszklić na maśle.
- Farsz wymieszać, doprawić solą i pieprzem do smaku.
- Usmażyć naleśniki, odlać 2-3 chochle ciasta. Przepis na pyszne naleśniki – idealne do zawijania znajdziesz na blogu we wpisie – Naleśniki.
- Nakładać farsz na naleśniki, zawijać, obtoczyć w cieście naleśnikowym a następnie w bułce tartej.
- Smażyć najlepiej na złoty kolor z każdej strony.
Smacznego!