Kompot z suszu
Wigilijny kompot z suszu przywędrował na nasz stół za sprawą mojego męża. To on jako dziecko rozsmakował się w tym napoju tak bardzo, że kiedy zaczęliśmy spędzać święta „na swoim” nie było wyjścia – musiałam zacząć go robić sama 😉 I nie powiem bardzo przypadł mi do gustu, z resztą moim dzieciakom też.
Jeśli u Was do tej pory Wigilia była bez komputu – spróbujcie! A nuż przypadnie Wam do gustu 😉
Kompot z suszu
Składniki:
- 100 g suszonych gruszek
- 100 g suszonych jabłek
- 50 g suszonych śliwek
- kilka suszonych moreli
- 2 laski cynamonu
- łyżeczka goździków
- sok wyciśnięty z 1/2 pomarańczy
- 2 łyżki naturalnego miodu
- łyżka soku z cytryny
Suszone owoce, cynamon i goździki włóż do dużego garnka i zalej około 3-4 litrami wody a następnie na bardzo małym zagotuj. Gotuj około 10 minut aż owoce zmiękną, ale nie będą się rozpadać.
Wyłącz źródło grzania i dodaj miód, sok z pomarańczy i cytryny. Pozostaw z owocami w garnku na około 2-3 godziny a następnie przecedź przez sitko do dzbanka.
Podawaj lekko podgrzany.
Smacznego!
Inne wigilijne potrawy znajdziesz na blogu w zakładce Wigilia i Boże Narodzenie.
Zapraszam Cię również na mój Instagram, gdzie codziennie możesz złapać garstkę kulinarnych inspiracji. 🙂