kompot z suszu, wigilijne potrawy, wigilia
Wigilia i Boże Narodzenie

Kompot z suszu

Wigilijny kompot z suszu przywędrował na nasz stół za sprawą mojego męża. To on jako dziecko rozsmakował się w tym napoju tak bardzo, że kiedy zaczęliśmy spędzać święta „na swoim” nie było wyjścia – musiałam zacząć go robić sama 😉 I nie powiem bardzo przypadł mi do gustu, z resztą moim dzieciakom też.

Jeśli u Was do tej pory Wigilia była bez komputu – spróbujcie! A nuż przypadnie Wam do gustu 😉

Kompot z suszu

Składniki:

  • 100 g suszonych gruszek
  • 100 g suszonych jabłek
  • 50 g suszonych śliwek
  • kilka suszonych moreli
  • 2 laski cynamonu
  • łyżeczka goździków
  • sok wyciśnięty z 1/2 pomarańczy
  • 2 łyżki naturalnego miodu
  • łyżka soku z cytryny

Suszone owoce, cynamon i goździki włóż do dużego garnka i zalej około 3-4 litrami wody a następnie na bardzo małym zagotuj. Gotuj około 10 minut aż owoce zmiękną, ale nie będą się rozpadać.
Wyłącz źródło grzania i dodaj miód, sok z pomarańczy i cytryny. Pozostaw z owocami w garnku na około 2-3 godziny a następnie przecedź przez sitko do dzbanka.
Podawaj lekko podgrzany.

Smacznego!

kompot z suszu, wigilijne potrawy, wigilia

Inne wigilijne potrawy znajdziesz na blogu w zakładce Wigilia i Boże Narodzenie.

Zapraszam Cię również na mój Instagram, gdzie codziennie możesz złapać garstkę kulinarnych inspiracji. 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *