Kompot z rabarbaru
Kompot z rabarbaru to jest totalnie smak mojego dzieciństwa! Upalne lato, cały dzień na podwórku i kompot gaszący pragnienie… ahhh… Pycha!
Jedyne co zmieniłam w wersji z dzieciństwa to pływające rozgotowane kawałki rabarbaru. Po prostu swój przecedzam 😉
Kompot z rabarbaru
- rabarbar
- woda
- cukier
Tylko te 3 składniki potrzebujesz do wyczarowania pysznego orzeźwiającego napoju. Wybieraj zawsze to najbardziej czerwone łodygi – są bardziej słodkie.
Pokrój ogonki liściowe w kostkę i wrzuć do garnka. Zasyp 2 łyżkami cukru i odstaw na jakiś czas aż zaczną puszczać sok. Następnie zalej wodą i zagotuj. Zestaw z ognia i pozostaw do wystygnięcia.
Przecedź przez sitko do dzbanka. W razie potrzeby możesz dosłodzić kompot.
Smacznego!
Wypróbuj inne moje propozycje z kategorii NAPOJE.
Jeśli chcesz mnie bliżej poznać zapraszam Cię na mój profil na Instagramie, gdzie codziennie dzielę się kulinarnymi inspiracjami i nie tylko 😉 Do zobaczenia!