Buraczki w occie na zimę
Buraczki w occie to idealna przystawka do obiadu. Sprawdzi się zwłaszcza w towarzystwie gulaszu, zrazów czy innych mięsnych dań. Jeśli jesteś fanem buraczków koniecznie zrób kilka słoików na zimę w tej postaci. Myślę, że będą Ci smakowały.
Zapraszam!
Buraczki w occie na zimę
Składniki na zalewę:
- 1 szklanka cukru
- 2 szklanki octu
- 1 litr wody
- łyżka soli
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
Wodę z cukrem, solą, zielem angielskim i liściem laurowym doprowadzamy do wrzenia. dodajemy ocet i gotujemy jeszcze 2-3 minuty.
Ugotowane i obrane ze skóry buraczki kroimy na mniejsze kawałki. Jeśli masz zupełnie malutkie buraczki – takie na jeden kęs – będą do tego idealne.
Buraczki wkładamy do czystych wyparzonych słoików i zalewamy przygotowaną, gorącą zalewą.
Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy.
*ilość przygotowanej zalewy wystarcza na około 6 małych słoików (takich jak na zdjęciach)
Wypróbuj inne moje propozycje z kategorii PRZETWORY
Wpis zawiera linki afiliacyjne do programu Allegro Polecam – jeśli kupujesz bezpośrednio poprzez link sprzedawca z Allegro zapłaci mi mały % ze swojej prowizji. Dla Ciebie cena pozostaje wciąż ta sama.
W ten sposób wspierasz działanie mojej strony za co bardzo Ci dziękuję. Dzięki Twojemu wsparciu mogę się rozwijać i tworzyć dla Ciebie nowe przepisy.
Jeśli chcesz mnie bliżej poznać zapraszam Cię na mój profil na Instagramie, gdzie codziennie dzielę się kulinarnymi inspiracjami i nie tylko. Do zobaczenia!