babka wielkanocna babka bez mleka
Ciasta,  Desery,  Wielkanoc

Babka wielkanocna

Bardzo prosta i bardzo pyszna babka wielkanocna. Przepis pochodzi od mojej teściowej, która serwuje ten wypiek nie tylko na święta. Babka ma też tą zaletę, że to babka bez mleka – zatem idealnie nadaje się dla alergików.
Zapraszam do wypieków!

Babka wielkanocna

Składniki:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 185 g masła lub margaryny
  • 2,5 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego lub 1cukier wanilinowy
  • 1/2 szklanki wody

Białka oddzielić od żółtek.
W misce utrzeć mikserem masło, żółtka i cukier na gładki puch. Cały czas miksując dodawać na zmianę mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wodę.
Białka ubijać na sztywną pianę, a następnie dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Masę przełożyć do wysmarowanej masłem formy.
Piec przez godzinę w temperaturze 180 stopni.
Polukrować.

Smacznego!

Wypróbuj inne moje propozycje z kategorii WIELKANOC.

Jeśli chcesz mnie bliżej poznać zapraszam Cię na mój profil na Instagramie, gdzie codziennie dzielę się kulinarnymi inspiracjami i nie tylko 😉 Do zobaczenia!

Wpis zawiera linki afiliacyjne do programu Allegro Polecam – kupując bezpośrednio poprzez link wspierasz działanie mojej strony za co bardzo Ci dziękuję. Dzięki Twojemu wsparciu mogę się rozwijać i tworzyć dla Ciebie nowe przepisy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *