Naleśniki
Próbowałam już wielu przepisów na naleśniki, ale ten to zdecydowanie mój faworyt! Miękkie, delikatne, plastyczne, idealne do nadziewania i zawijania! Możesz przygotować je w wersji z mąką pełnoziarnistą. Moje ulubione to te wykonane na mące orkiszowej jasnej.
Podam Wam przepis na jedną porcję, z której wychodzi około 3-4 naleśników. Sami zdecydujcie ile chcecie zrobić mnożąc składniki.
Składniki na 3-4 naleśniki:
- 1 jajko
- łyżka oleju
- 110 g mleka (około pół szklanki)
- 70 g mąki
- szczypta soli
- około ¼ szklanki wody
Jajko ubijamy mikserem na puszystą pianę a następnie mleko cały czas ubijając.
Stopniowo łyżka po łyżce dodajemy mąkę wymieszaną z solą. Na samym końcu dodajemy wodę i miksujemy całość przez chwilę. Odkładamy mikser i wlewamy olej, mieszamy łyżką, już nie miksujemy. W ten sposób nie będziemy potrzebowali dodatkowego tłuszczu do smażenia.
Zazwyczaj nie smażę od razu naleśników. Zostawiam ciasto na ok. 20 minut i dopiero po tym czasie zaczynam smażenie, ale jeśli nie masz czasu możesz smażyć je od razu.
Ciasto z tego przepisu jest raczej rzadkie, lejące.
Z czym podać naleśniki?
Tu pełna dowolność. Możesz skorzystać z propozycji na blogu na przykład:
Naleśniki z truskawkowym serkiem
4 komentarze
Ewcia
Zawsze robiłam naleśniki „na oko” dopóki pierwszy raz w życiu mi nie wyszły… teraz tylko z tego przepisu
pszczółka robotnica
Bardzo mi miło! Ja też już tylko tak je robię – zawsze wychodzą jak trzeba 🙂
Pozdrawiam serdecznie!
Bartek
Zazwyczaj robię z przepisu do naleśnikarki i zawsze wychodzą. Ostatnio wypróbowałem przepis z „rells” z IG na „najlepsze francuskie naleśniki” oczywiście gówno z tego wyszło, najgorsze naleśniki w życiu moim. Ale przetestuje Twój przepis na naleśniki i sprawdzę czy będzie SUPER czy 👎🏼.
pszczółka robotnica
Trzymam kciuki żeby wszystko poszło zgodnie z planem!