naleśniki na mące orkiszowej
Śniadania,  Dania główne

Naleśniki

Próbowałam już wielu przepisów na naleśniki, ale ten to zdecydowanie mój faworyt! Miękkie, delikatne, plastyczne, idealne do nadziewania i zawijania! Możesz przygotować je w wersji z mąką pełnoziarnistą. Moje ulubione to te wykonane na mące orkiszowej jasnej.

Podam Wam przepis na jedną porcję, z której wychodzi około 3-4 naleśników. Sami zdecydujcie ile chcecie zrobić mnożąc składniki.

Składniki na 3-4 naleśniki:

  • 1 jajko
  • łyżka oleju
  • 110 g mleka (około pół szklanki)
  • 70 g mąki
  • szczypta soli
  • około ¼ szklanki wody

Jajko ubijamy mikserem na puszystą pianę a następnie mleko cały czas ubijając.
Stopniowo łyżka po łyżce dodajemy mąkę wymieszaną z solą. Na samym końcu dodajemy wodę i miksujemy całość przez chwilę. Odkładamy mikser i wlewamy olej, mieszamy łyżką, już nie miksujemy. W ten sposób nie będziemy potrzebowali dodatkowego tłuszczu do smażenia.

Zazwyczaj nie smażę od razu naleśników. Zostawiam ciasto na ok. 20 minut i dopiero po tym czasie zaczynam smażenie, ale jeśli nie masz czasu możesz smażyć je od razu.
Ciasto z tego przepisu jest raczej rzadkie, lejące.

Z czym podać naleśniki?
Tu pełna dowolność. Możesz skorzystać z propozycji na blogu na przykład:
Naleśniki z truskawkowym serkiem

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *