Gofry czekoladowe
To jest absolutny HIT więc pędź do sklepu po składniki i spróbuj ich koniecznie! Gofry czekoladowe – chrupiące, słodkie, wypełnione kawałkami czekolady, która rozpływa się w ustach – czy może być coś pyszniejszego?
Jedyne czego można chcieć więcej to owoców do towarzystwa 😉 To jak będzie? Skusisz się na te przepyszne gofry z czekoladą?
Gofry czekoladowe
Składniki na około 16 sztuk:
- 4 jajka (oddzielnie białka i żółtka)
- 90 g oleju
- 500 g mleka
- 60 g cukru
- łyżeczka cukru waniliowego
- 350 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g czekolady (u mnie 100 g mlecznej + 50 g gorzkiej)
- szczypta soli
W misie utrzyj żółtka z cukrami. Dodaj powoli olej cały czas ucierając. Następnie dodaj mleko i zmiksuj. Przesiej do misy mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Zmiksuj dokładnie na jednolitą masę. Dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj. Następnie dodaj posiekaną czekoladę i ponownie wymieszaj.
Smaż na rozgrzanej gofrownicy. (Mój model znajdziesz tutaj – polecam!)
Upieczone gofry z czekoladą studź na kratce. Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
Przydatne sprzęty i akcesoria:
- gofrownica – mój model kupisz tutaj
- kratka do studzenia – kupisz tutaj
Wypróbuj inne moje propozycje z kategorii GOFRY
Jeśli chcesz mnie bliżej poznać zapraszam Cię na mój profil na Instagramie, gdzie codziennie dzielę się kulinarnymi inspiracjami i nie tylko 😉 Do zobaczenia!
Wpis zawiera linki afiliacyjne.