Kompot z rabarbaru i truskawek
Smak rabarbaru już zawsze będzie mi się kojarzył z dzieciństwem i wakacjami. Kompot z rabarbaru był nieodzownym elementem upalnych dni. Jedyne czego w nim nie lubiłam to pływających „farfocli”. Na szczęście od kiedy robię go sama przecedzam go przez sitko i problemy znikają same.
Pozostaje tylko smak wspomnień.
Kompot możesz zrobić z samego rabarbaru, ale ten z dodatkiem truskawek jest słodszy i łagodniejszy w smaku. Wypróbuj obydwa przepisy i sprawdź, który bardziej Ci smakuje.
Zapraszam do kuchni!
Kompot z rabarbaru i truskawek
Składniki:
- pół kg truskawek pozbawionych szypułek
- pół kg rabarbaru
- 2 łyżki cukru (lub więcej jeśli lubisz bardziej słodkie)
- 2 litry wody
Rabarbar pokrój na małe kawałki i włóż razem z truskawkami do dużego garnka. Całość zasyp cukrem, zamieszaj i zostaw na minimum pól godziny. Po tym czasie zalej przefiltrowaną wodą i zagotuj. Gotuj przez 10 minut na wolnym ogniu a następnie pozostaw w garnku do wystygnięcia.
Przecedź gotowy kompot przez sitko i ewentualnie dodaj cukru lub wody w zależności od Twoich upodobań.
Smacznego!
Wypróbuj inne moje propozycje z kategorii NAPOJE
Mój zestaw szklanek z dzbankiem kupisz tutaj.
Wpis zawiera linki afiliacyjne do programu Allegro Polecam – jeśli kupujesz bezpośrednio poprzez link sprzedawca z Allegro zapłaci mi mały % ze swojej prowizji (zazwyczaj kilka groszy). Dla Ciebie cena pozostaje wciąż ta sama.
W ten sposób wspierasz działanie mojej strony za co bardzo Ci dziękuję. Dzięki Twojemu wsparciu mogę się rozwijać i tworzyć dla Ciebie nowe przepisy.
Jeśli chcesz mnie bliżej poznać zapraszam Cię na mój profil na Instagramie, gdzie codziennie dzielę się kulinarnymi inspiracjami i nie tylko 😉 Do zobaczenia!