paszteciki z pieczarkami
Wigilia i Boże Narodzenie,  Drożdżowe,  Okazje,  Sylwester

Paszteciki z pieczarkami

Pyszne, delikatne paszteciki z pieczarkami z ciasta krucho drożdżowego zachwycą niejednego łakomczucha. Idealne do zaserwowania na wigilię, Sylwestra czy inną imprezę. Paszteciki z pieczarkami w odróżnieniu od tych z grzybami czy kapustą i grzybami możesz również podać dzieciom po 1 roku życia.

Paszteciki te dobrze znoszą mrożenie więc śmiało możesz przygotować je wcześniej. Najlepiej mrozić je w plastikowych, zamykanych pojemnikach. Po rozmrożeniu podgrzewamy je w piekarniku.
Jeśli chcesz je przygotować z myślą o mrożeniu najlepiej upiec je do lekkiego zrumienienia. Głębszego koloru nabiorą podczas odgrzewania.

Paszteciki z pieczarkami około 40 małych sztuk

  1. Ciasto
  2. Farsz

Ciasto:

  • 250 g mąki
  • 125 g zimnego masła
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 żółtko
  • 20 g świeżych drożdży
  • szczypta soli

Masło posiekać z mąką, solą oraz drożdżami. Dodać jogurt i żółtko a następnie zagnieść ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na około godzinę.
Ciasto rozwałkować na duży prostokąt.
Wzdłuż boku wyłożyć farsz z pieczarek. Dla ułatwienia możesz umieścić farsz w rękawie cukierniczym i wyciskać. Moje ulubione rękawy cukiernicze to Hendi.*
Zwinąć rulon tak aby ciasto na siebie naszło a następnie odciąć pozostałą część. Czynność powtarzać aż do wyczerpania ciasta i farszu.
Pokroić na małe paszteciki i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia złączeniem do dołu.
Posmarować rozmąconym jajkiem i posypać np. sezamem.
Piec około 15 minut w temperaturze 200 stopni.

Farsz:

  • około kilograma pieczarek
  • duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • mały pęczek natki pietruszki
  • pieprz, sól
  • około 50 g masła

Drobno posiekaną cebulę zeszklij na maśle, dodaj posiekany czosnek i smaż jeszcze dwie minuty. Następnie dodaj drobno pokrojone pieczarki. Możesz również zetrzeć je na tarce o grubych oczkach. Dopraw solą i pieprze i smaż aż będą miękkie a woda całkowicie odparuje. Dodaj natkę posiekaną natkę pietruszki i dokładnie wymieszaj.

Farsz nakładaj na ciasto zgodnie z wcześniejszą instrukcją.

Wpis zawiera linki afiliacyjne do programu Allegro polecam – kupując bezpośrednio poprzez link wspierasz działanie mojego bloga za co bardzo Ci dziękuję. Dzięki Twojemu wsparciu mogę się rozwijać i tworzyć dla Ciebie nowe treści.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *