zakwas na żurek
Wielkanoc,  Dania główne,  Okazje

Jak zrobić zakwas na żurek?

Jak zrobić zakwas na żurek? Wbrew pozorom to bardzo prosta sprawa i nie wymaga skomplikowanych czynności. Gwarantuję, że jeśli raz spróbujesz, już zawsze będziesz robić swój własny domowy zakwas na żurek! Przygotujesz go w kilka minut i jedyne czego potrzebujesz to odrobiny czasu aby nabrał mocy.
Łap przepis!

Zakwas na żurek

Składniki:

  • 7 łyżek mąki żytniej typ 2000
  • 600 g przegotowanej wystudzonej wody
  • 5 liści laurowych
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 5 ząbków czosnku

Do dużego słoja wsyp mąkę, dodaj liście laurowe, ziele angielskie i czosnek ponacinany w kilku miejscach nożem. Zalej wszystko przegotowaną i wystudzoną wodą. Wszystkie składniki wymieszaj dokładnie a następnie przykryj gazą i odstaw. Najlepiej w miejsce bez przewiewu, umiarkowanie ciepłe.
Codziennie przez 5-6 dni mieszaj zakwas łyżką. Po tym czasie zakwas powinien mieć już charakterystyczny kwaśny zapach i smak.
Kiedy uznasz, że jest już wystarczająco kwaśny wyjmij wszystkie przyprawy i czosnek ze słoja a zakwas przelej do butelki. Możesz przecedzić go przez sito, ale takie, które przepuści mąkę a zatrzyma tylko przyprawy.
Butelkę z zakwasem zakręć.
Jeśli nie chcesz gotować żurku od razu zakwas możesz przechowywać w lodowce do dwóch tygodni.

Przepis na przepyszny żurek znajdziesz na moim blogu – kliknij tutaj.

Jeśli chcesz mnie bliżej poznać zapraszam Cię na mój profil na Instagramie, gdzie codziennie dzielę się kulinarnymi inspiracjami i nie tylko 😉 Do zobaczenia!

Wypróbuj inne moje propozycje z kategorii WIELKANOC.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *