zapiekanka rybna
Wigilia i Boże Narodzenie,  Dania główne

Zapiekanka rybna

Przepyszna zapiekanka rybna zwana w moim rodzinnym domu „rybą Edyty” od imienia autorki tego przepisu.
Nieoczywiste połączenie składników, które na pierwszy rzut oka może wydawać się dziwne, ale uwierzcie mi – smakuje wybornie! Zaskocz swoich domowników rybą w nieoczywistym wydaniu i zrób to danie!
Śmiało możesz zaserwować ją również na wigilijnym stole!
Napisz w komentarzu czy się skusisz i koniecznie wypróbuj ten przepis!

Zapiekanka rybna

Składniki:

  • około 1 kg białej ryby (np. dorsz, morszczuk, mintaj)
  • 1 kg pieczarek
  • 8 jajek ugotowanych na twardo
  • mała śmietana 18%
  • tarty żółty ser – około 100 g
  • pieprz, sól
  • olej do smażenia
  • mąka i surowe jajko do obtaczania

Rybę przypraw, obtocz w mące i jajku, smaż na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Usmażoną rybę ułóż w naczyniu żaroodpornym. Na to wyłóż pokrojone i przesmażone pieczarki odparowane z nadmiaru wody.
Jajka ugotuj na twardo, posiekaj i połóż na pieczarki. Posmaruj całość śmietaną i posyp startym żółtym serem.
Zapiekaj do momentu rozpuszczenia sera około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.

SMACZNEGO!

Wypróbuj inne moje propozycje z kategorii WIGILIA I BOŻE NARODZENIE

Jeśli chcesz mnie bliżej poznać zapraszam Cię na mój profil na Instagramie, gdzie codziennie dzielę się kulinarnymi inspiracjami i nie tylko 😉 Do zobaczenia!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *