Zapiekanka rybna
Przepyszna zapiekanka rybna zwana w moim rodzinnym domu „rybą Edyty” od imienia autorki tego przepisu.
Nieoczywiste połączenie składników, które na pierwszy rzut oka może wydawać się dziwne, ale uwierzcie mi – smakuje wybornie! Zaskocz swoich domowników rybą w nieoczywistym wydaniu i zrób to danie!
Śmiało możesz zaserwować ją również na wigilijnym stole!
Napisz w komentarzu czy się skusisz i koniecznie wypróbuj ten przepis!
Zapiekanka rybna
Składniki:
- około 1 kg białej ryby (np. dorsz, morszczuk, mintaj)
- 1 kg pieczarek
- 8 jajek ugotowanych na twardo
- mała śmietana 18%
- tarty żółty ser – około 100 g
- pieprz, sól
- olej do smażenia
- mąka i surowe jajko do obtaczania
Rybę przypraw, obtocz w mące i jajku, smaż na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Usmażoną rybę ułóż w naczyniu żaroodpornym. Na to wyłóż pokrojone i przesmażone pieczarki odparowane z nadmiaru wody.
Jajka ugotuj na twardo, posiekaj i połóż na pieczarki. Posmaruj całość śmietaną i posyp startym żółtym serem.
Zapiekaj do momentu rozpuszczenia sera około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.
SMACZNEGO!
Wypróbuj inne moje propozycje z kategorii WIGILIA I BOŻE NARODZENIE
Jeśli chcesz mnie bliżej poznać zapraszam Cię na mój profil na Instagramie, gdzie codziennie dzielę się kulinarnymi inspiracjami i nie tylko 😉 Do zobaczenia!